Αρχική

plantcultban gr

 

Καλώς ήλθατε στο PlantCult, το χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) ερευνητικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να εξερευνήσει τις προϊστορικές κουζίνες της Ευρώπης, και συγκεκριμένα τα φυτικά συστατικά τους και το μετασχηματισμό τους σε γεύματα. Το πενταετές πρόγραμμά μας (2016-2021) συνδυάζει μαζί φυτικά κατάλοιπα και κατάλοιπα τροφής, μαγειρικά σκεύη και εγκαταστάσεις, εξοπλισμό άλεσης και διαδικασίες μαγειρέματος, από το Αιγαίο μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθούν οι μαγειρικές πρακτικές και ταυτότητες από τις πρώτες γεωργικές κοινότητες ως τις πρώτες πόλεις που εμφανίζονται στο τέλος της Εποχής Σιδήρου. Η προσέγγισή μας θα εμπλουτιστεί εξετάζοντας, μαζί με το αρχαιολογικό υλικό, έναν πλούτο εθνογραφικών και πειραματικών παρατηρήσεων, καθώς και αναφορών στα αρχαία κείμενα.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα

 

Κύρια Ερευνήτρια

Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τομέας Αρχαιολογίας, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Το ενδιαφέρον μου από μικρή ηλικία για την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό τους περιβάλλον οδήγησε τα ερευνητικά μου βήματα στην Αρχαιοβοτανική, ενώ το πάθος μου για τη μαγειρική βρήκε ένα συναρπαστικό πεδίο για εξερεύνηση στα ποικίλα φυτικά τρόφιμα που είχα την τύχη να συναντήσω ανάμεσα στα αρχαιοβοτανικά σύνολα που μελετούσα: πατημένα σταφύλια, προ-μαγειρεμένα, αλεσμένα δημητριακά, σπασμένα όσπρια και 'ψωμιά' άγνωστων συστατικών. Η έρευνά μου έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεπίδρασή μου με τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς μου φοιτητές οι οποίοι προσφέρουν συνεχώς ανατροφοδότηση, ειδικά όταν πρόκειται για παραδοσιακές συνταγές τις οποίες προετοίμαζαν οι γιαγιάδες τους, συνταγές που θυμίζουν τις προϊστορικές συνταγές που εξετάζουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Χάρη στην χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Consolidator Grant) που μου απονεμήθηκε το 2016, είμαι σε θέση να συνεχίσω την έρευνά μου στην προϊστορική κουζίνα, η οποία, ελπίζω, να εμπλουτίσει τη γνώση μας με πρόσθετα φαγητά που εξακολουθούν ακόμη να επιβιώνουν στη σύγχρονη Ευρώπη.

 

 

 

Φορέας Υποδοχής

Συνεργάτες Προγράμματος

Hans-Peter Stika

Hans-Peter Stika

Επικουρικός Λέκτορας Αρχαιοβοτανικής, Πανεπιστήμιο του Hohenheim Read More
Stefi Jacomet

Stefi Jacomet

Καθηγήτρια Αρχαιοβοτανικής, Πανεπιστήμιο Βασιλείας Read More
Andreas Heiss

Andreas Heiss

Επιστημονικός συνεργάτης, Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών Read More
  • 1
  • Φυτικές Τροφές

    Φυτικές Τροφές

    Το πρόγραμμα θα εξετάσει ένα εντυπωσιακό σύνολο πραγματικών φυτικών καταλοίπων και, αξιοποιώντας προηγούμενες πιλοτικές μελέτες, θα δημιουργήσει ένα σταθερό μεθοδολογικό
    Read More
  • Εργαλεία άλεσης & Μαγειρικός εξοπλισμός

    Εργαλεία άλεσης & Μαγειρικός εξοπλισμός

    Το μέγεθος και ο τύπος του εξοπλισμού για την παρασκευή του φαγητού συνδέονται στενά με τη μαγειρική πρακτική, τις μαγειρικές
    Read More
  • Εθνογραφία & Αρχαία κείμενα

    Εθνογραφία & Αρχαία κείμενα

    Η εθνογραφική επιτόπια έρευνα θα προσφέρει γνώσεις σχετικά με τους παραδοσιακούς τρόπους μετασχηματισμού των φυτών σε φαγητό, στο πλαίσιο είτε
    Read More
  • Πειραματική διερεύνηση

    Πειραματική διερεύνηση

    Διεξαγωγή πειραμάτων σχετικών με την επεξεργασία και το μαγείρεμα διαφορετικών ειδών φυτών, με στόχο τη δημιουργία διαφορετικών συνταγών και τελικών
    Read More

 

 

Copyright: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2016-2021. All Rights Reserved.

Search