Ζωή Τσιρτσώνη

Zoi TsirtsoniΗ Ζωή Τσιρτσώνη είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Ιδρυμα Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), στο εργαστήριο Αρχαιολογία και Επιστήμες της Αρχαιότητας της Ναντέρ (UMR 7041). Είναι ειδική της Νεολιθικής και της Εποχής Χαλκού στο βόρειο Αιγαιακό χώρο και τα Βαλκάνια, και συνδιευθύνουσα του τρέχοντος ελληνο-γαλλικού ερευνητικού προγράμματος στον οικισμό του Ντικιλί Τας στην Ανατολική Μακεδονία (www.dikili-tash.fr and www.dikili-tash.gr ). Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κεραμεική (μορφολογία, τεχνολογία, χρήσεις), αλλά και θέματα χρονολόγησης (σχετικής και απόλυτης) και οικιστικής. Σε αρκετές από τις εργασίες της διαπραγματεύεται την σχέση ανάμεσα στην μορφή των αγγείων και την δυνατότητα μαγειρικής τους χρήσης, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα κατασκευαστικά στοιχεία όπως πόδια ή κεντρικά στηρίγματα. Τέτοια και άλλα ερωτήματα θα διερευνηθούν στα πλαίσια του προγράμματος “PlantCult”, στο οποίο συμμετέχει ως συντονίστρια των εργασιών σχετικά με τα κεραμεικά σκεύη.

 

 

contact gr

Academia: https://cnrs.academia.edu/ZoiTsirtsoni

Συνεργάτες Προγράμματος

Hans-Peter Stika

Hans-Peter Stika

Επικουρικός Λέκτορας Αρχαιοβοτανικής, Πανεπιστήμιο του Hohenheim Read More
Stefi Jacomet

Stefi Jacomet

Καθηγήτρια Αρχαιοβοτανικής, Πανεπιστήμιο Βασιλείας Read More
Andreas Heiss

Andreas Heiss

Επιστημονικός συνεργάτης, Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών Read More
  • 1
  • Φυτικές Τροφές

    Φυτικές Τροφές

    Το πρόγραμμα θα εξετάσει ένα εντυπωσιακό σύνολο πραγματικών φυτικών καταλοίπων και, αξιοποιώντας προηγούμενες πιλοτικές μελέτες, θα δημιουργήσει ένα σταθερό μεθοδολογικό
    Read More
  • Εργαλεία άλεσης & Μαγειρικός εξοπλισμός

    Εργαλεία άλεσης & Μαγειρικός εξοπλισμός

    Το μέγεθος και ο τύπος του εξοπλισμού για την παρασκευή του φαγητού συνδέονται στενά με τη μαγειρική πρακτική, τις μαγειρικές
    Read More
  • Εθνογραφία & Αρχαία κείμενα

    Εθνογραφία & Αρχαία κείμενα

    Η εθνογραφική επιτόπια έρευνα θα προσφέρει γνώσεις σχετικά με τους παραδοσιακούς τρόπους μετασχηματισμού των φυτών σε φαγητό, στο πλαίσιο είτε
    Read More
  • Πειραματική διερεύνηση

    Πειραματική διερεύνηση

    Διεξαγωγή πειραμάτων σχετικών με την επεξεργασία και το μαγείρεμα διαφορετικών ειδών φυτών, με στόχο τη δημιουργία διαφορετικών συνταγών και τελικών
    Read More

 

 

Copyright: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2016-2021. All Rights Reserved.

Search